Ядливи цветя в гастрономията

От дълбока древност цветовете на някои растения умерено се използват в кулинарията. Красивите и ухаещи цветове са присъствали в кухнята на древните гърци, китайци, римляни. Цветята правят ястието по-красиво, по-ароматно, екзотично и пикантно. Вкусът наподобява някои билки. Цветовете могат да влизат в състава на супи, салати, сиропи, напитки, желета, сладка, дресинги. Цветята могат да служат и за декорация на сладкиши, торти, кремове, различни десерти.

И тук ще Ви запознаем с няколко вида ядливи цветя, които могат да се впишат в кухнята ни не само като декорация, но и като едно чудесно допълнение, един прекрасен завършек във вкуса на самите ястия и десерти.
Видове ядливи цветя:
Цвят от тиква – специалитет в италианската кухня, цвета е чудесен за пълнене, пържене и плънка. Италианците го поднасят паниран, пържен или пълнен с Моцарела.
Цвят Глухарче – от цветовете на глухарчето, познато още от Стария завет се получава изключително полезна и богата на витамини салата. В днешно време все по-често се използва култивираната разновидност на глухарчето – популярната рукола.
Цвят Латинка – невероятно атрактивна по цвят, аромат и леко лютив вкус, може да се използва за салати. Ядливи са както цветът така и листата на латинката. От семената на латинката се прави полезен и много ароматен оцет популярен в Италия.
Цвят Лавандула – любимото цвете на френските Гастрономи. Използват я в десерти, сладоледи и сиропи.
Цвят Детелина – сладък ядлив цвят, перфектни за салати и гарнитури.
Цвят Босилек – с лекия си ефирен аромат и нежни цветове е перфектна декорация към всяко ястие.
Цвят Невен – цвета е леко пиперлив и пикантен, като допълнително подсилва вкуса на всяко ястие.
Цвят Резене /Финокио/ – придава изтънчен вкус на салати и ястия.
Цвят Ружа – има мек и нежен на вкус цвета на ружата е перфектен за декорация и салати.
Цвят Теменужка – очарователен, цветен с изтънчен вкус на мента идеален за салати и подправяне на плодови ястия както и замразена в кубче лед за охлаждане на питиета…
Лимонова Върбинка – цветовете ухаят на лимон. Чудесни за приготвяне на чай и декорация на коктейли.
Цвят Роза –  цветето символ на идеалната красота е перфектно за декорация използва се основно в сладкарството.
Цвят Далия – този прекрасен цвят има вкус на аспержи. Световните селекционери твърдят, че луковиците на Далията ще заменят картофите в ястията.
Цвят Салвия – има нежен аромат и вкус, чудесен за гарнитура.
Разбира се има имного други видове които също се вписват прекрасно в нашите ястия и трапеза. Артишокът и каперсите всъщност са пъпки на не разцъфнал цвят. Някои видове лилии също имат ядливи цветове. Вкусът им наподобява този на сварени бобови зърна. Познатото мушкато, индрише и бъз се използват за ароматизиране на бира, сладка, а от бъз се прави много полезен сироп. От шафрановият минзухар се получава една от най-скъпите подправки – шафрана. Цветовете на цитрусовите плодове портокал, лимон, лайм и грейпфрут се използват за декорация а захаросаните бели хризантеми се използват за декорация на сватбени торти.
Не на последно място трябва да добавим, че и ядливите цветя са богати на антиоксиданти като хлорогенова киселина, галова киселина, витамин Р. Консумацията на цветя намалява риска от сърдечно–съдови заболявания и някои видове рак.
Стана ясно – всяко обикновено ястие, може да се превърне в петзвездно, ако добавите малко фантазия  и ядливи цветчета!

 
 

към начало