Полезни свойства на яйцата!

Яйцата са едни от най-богатите на протеин храни. Здравословно и полезно е включването им в ежедневните хранения.Ето и някой от полезните свойства на яйцата:

Яйцата са богати на витамини. Едно яйце съдържа Витамин В2, Витамин В12, Витамин В5, Витамин А, селен. Всички тези хранителни вещества са в жълтъка, докато в белтъка има предимно протеин.
Намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт.Едно голямо яйца съдържа около 200мг. холестерол. Приемането на 3 яйца на ден намалява инсулиновата резистентност. 
Яйцата съдържат холин, важно хранително вещество на мозъка. Холина е важно да се приема от бременни жени, с цел намаляването на опасността от дефекти на невралните тръби. Едно голямо яйце съдържа около 100мг. холин.
Съдържат лутеин и зеаксантин, които са важни за очите. Те са антиоксиданти, които имат защитна функция за очите.
Яйцата на закуска помагат при загуба на мазнини. Те съдържат малко въглехидрати, но много протеин и мазнини.

 
 

към начало