Най-добрите храни за ускоряване на метаболизма

Коледните и новогодишните празници са дните ,в които си хапваме обилно и кантара започва да ни „плаши“. Ето няколко съвета как хапвайки да ускорим метаболизма си и да влезем отново в желаната форма. Някои хора просто се раждат с добър метаболизъм, което означава, че дори и когато не правят нищо, те изгарят повече калории, отколкото други хора, които не са чак такива късметлии. Това обаче не може да трае вечно. Способността на човек да може да яде парче мазна пица, след което да пропуска фитнеса и да не качва килограми, намалява много бързо.С възрастта метаболизмът естествено се забавя. След като човек навърши 20 г., метаболизмът може да се забавя драстично с всяко десетилетие. “Това се дължи на факта, че с напредването на годините човек губи чиста мускулна маса и трупа мазнини,” казва Бауер. “Чистата мускулна маса е метаболично по-активна от мастната тъкан, така че когато човек губи мускулна маса, метаболизмът му естествено се забавя.”

Въпреки че човек може да не възстанови метаболизма си до нивата, на които е бил, той може да го ускори, като спортува и изгражда чиста мускулна маса, която използва повече енергия, отколкото мазнините, просто за да съществува. Другият фактор за промяна на метаболизма е храната.

 Протеин:
Има си причина протеинът да е в основата на бодибилдинга – протеинът помага за запазването и изграждането на мускулна маса, която е ключов фактор за здравословния метаболизъм. “Протеинът се усвоява по-трудно от организма от въглехидратите и мазнините и затова тялото използва повече енергия за него,” казва Бауер. “Протеинът също така се смила по-бавно, затова човек се чувства сит по-дълго време.” Основните източници на протеин са рибата, пилешкото месо, пуешкото месо, яйцата и крехкото месо.

 Фибри:
“Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които използват енергия и могат да ускоряват метаболизма,” казва Бауер. Най-голяма доза фибри човек може да получи от пълнозърнестите храни като киноа и пшеничен зародиш, дребни безкостилкови плодове и зеленчуци, особено моркови и зелени храни.

 Термогенни храни:
Храните, които ви затоплят, могат да ускоряват и метаболизма. В случая става въпрос за кофеин, люти чушки (които съдържат уникална съставка наречена капсаицин) и някои видове чай — зелен чай, бял чай, черен китайски чай. Проучвания показват, че този тип храни и напитки могат да увеличават изразходваните от вас калории с 4-5% само от едно хранене.

 Канела:
“Канелата влияе на метаболизма като помага за намаляването на захарта в кръвта чрез усвояването на глюкозата от клетките, която в последствие се използва за освобождаване на енергия, така че по-малка част от нея се натрупва като мазнина. Колкото по-малко мазнини има човек толкова по-добър е метаболизма му,” обяснява Бауер. Трябва обаче да се следи по колко канела се приема дневно, защото според някои проучвания тя може да е токсична в големи количества. Една чаена лъжичка на ден или по-малко е безопасно количество.

 Кокосово масло:
Бауер отбелязва, че кокосовото масло се смята, че понижава количество мазнини, които се натрупват в мастните клетки, тъй като молекулите му отиват директно в черния дроб, където се разграждат като въглехидрати, вместо като мазнини. Бауер също така посочва, че все още няма единодушни заключения от проучванията, свързани с кокосовото масло и ефектите от него върху метаболизма, така че информацията за този продукт трябва да се приема с известни резерви, поне засега.

 
 

към начало